امروزه در بسیاری از مقالات معتبر دنیا از سوزن خشک به عنوان یک روش درمانی برای بهبودی ضایعات متنوع عضلانی اسکلتی ذکر می‌شود. سوزن خشک یا درای نیدلینگ یک تکنیک و روش جدید درمانی در فیزیوتراپی است که از یک سوزن بسیار نازک و مخصوص جهت مواردی مانند رفع و درمان گرفتگی، اسپاسم عضلات و نقاط ماشه‌ای (تریگرپوینت) عضلات، افزایش گردش خون موضع، از بین بردن بافت‌های اسکار ناشی از جراحی و … استفاده می‌شود.

تکنیک سوزن خشک عبارت است از استفاده از سوزن‌های بسیار نازک (که در طب سوزنی نیز کاربرد دارند)، جهت معکوس نمودن وقایع فیزیولوژیکی که منجر به ایجاد نقاط ماشه‌ای در بافت عضلانی- فاسیایی شده است.

نتایج تحقیقات انجام شده نشان می‌دهد استفاده از سوزن خشک می‌تواند همانند تزریق دارو برای کاهش درد عضلات، رباط‌ها و تاندون‌ها مناسب باشد؛ با وجودی که در این روش از تزریق هیچ دارویی به داخل بافت استفاده نمی‌شود.

تأثیر این روش درمانی تنها برای رفع گرفتگی عضلات نیست بلکه در مطالعات متعددی به آثار آن حتی در افزایش قدرت و عملکرد عضله و بهبود کنترل حرکتی اشاره شده است.

توجه داشته باشید تکنیک‌های طب سوزنی و سوزن خشک تا حدود زیادی مشابه هستند، اما هدف و نوع استفاده از آن‌ها برای درمان ضایعات مختلف، متفاوت است.

پیدایش نقاط ماشه‌ای که به صورت بافت‌های سفت و گره مانند و دردناک توسط بیمار لمس می‌شوند، یکی از تغییرات هیستولوژیک بافتی است که عوارض فراوانی برای سامانه عضلانی-اسکلتی در پی دارد.

تکنیک سوزن خشک
استفاده از تکنیک سوزن خشک نیز همانند طب سوزنی منجر به آزادسازی اندورفین و کورتیزون در خون می‌شود اما علاوه بر این با غیرفعال کردن نقاط ماشه‌ای در سطح سلولی، منجر به کاهش درد و بهبود عملکرد بیومکانیکی می‌گردد. سوزن خشک همچنین با ایجاد هموراژ موضعی، موجب تحریک سنتز کلاژن و پروتئین و در نتیجه تسریع روند بهبودی می‌شود.

این تکنیک در حال حاضر به عنوان یکی از مؤثرترین روش‌های درمان اختلالات عضلانی- فاسیایی، شناخته می‌شود، اما جایگزین کردن سوزن خشک به جای مداخلات اصلی فیزیوتراپی و بی‌توجهی به مهم‌ترین رسالت فیزیوتراپیست یعنی تمرین درمانی امری غیرعلمی است.

مهم‌ترین نکته در انجام درمان سوزن خشک معاینه دقیق بیمار و انتخاب مناسب کاندید درمان و تعیین محل دقیق تریگر پوینت قبل از اعمال سوزن است.

در انجام این درمان همانند سایر مداخلات طبی لازم است موارد منع مصرف مد نظر تراپیست قرار گیرد. قدمت این روش در کشور آمریکا حدود 20 سال است که در کشورمان نیز از سال ۱۳۹۰ توسط پروفسور نوربخش استاد گروه فیزیوتراپی دانشگاه جورجیای آمریکا وارد ایران و به گروهی از فیزیوتراپیست‌های ایرانی آموزش داده شد.

طب سوزنی و سوزن خشک
نقاط طب سوزنی و سوزن خشک در واقع دو مقوله جداگانه با دو روش کار مختلف هستند. بر خلاف طب سوزنی که شامل فرو کردن سوزن در یک قسمت بدن برای تحت تأثیر قرار دادن سایر قسمت‌ها است، روش سوزن خشک مستقیماً در محل درد و گرفتگی انجام می‌شود.

این درمان بر خلاف طب سوزنی که یک درمان سنتی چینی است، درمانی غربی و مبتنی بر شواهد علمی است. با وجود اثربخشی سریع سوزن خشک در رفع دردهای میوفاشیال، این درمان صرفاً بخشی از یک پلان درمانی فیزیوتراپی به شمار می‌رود.

سوزن خشک