بیرون زدگی دیسک کمر یکی از شایع ترین بیماری ها و اختلالات ستون فقرات است که به دلیل بیرون زدگی قسمت میانی دیسک بین مهره ای رخ می دهد.
دیسک ها بالشتک های لاستیکی مانندی هستند که بین مهره ها در ستون فقرات قرار دارند و نقش مهمی در حرکات ستون فقرات داشته و به جذب فشارهایی که به ستون فقرات وارد می شود کمک زیادی می کند ، به همین جهت وجود دیسک ها برای تامین سلامت ستون فقرات از اهمیت زیادی برخوردار است.
دیسک های نخاعی دارای یک مرکز نرم و ژله ای مانند هستند است که توسط یک لایه به نسبت سخت تر قرار دارند ، در صورتی که عاملی سبب وارد شدن فشار زیادی به دیسک ها شود قشمت میانی درون دیسک به فضای بیرون نشت کرده و سبب بروز علائم و عوارضی برای بیمار می شود که شدت علائم نیز بسته به میزان دیسک بیرون زده ، محل دیسک آسیب دیده و دیگر شرایط بیمار بستگی دارد ، در برخی افراد مبتلا به بیرون زدگی دیسک کمر علائم جزئی و خفیف بوده و در برخی دیگر از مبتلایان علائم به حدی شدید است که سبب خانه نشین شدن فرد می شود.
شیوه بیرون زدگی دیسک در مهره های کمری بیشتر از مهره های گردنی است و علائمی نیز که ایجاد می کنند به محل دیسک بیرون زده بستگی دارد، درد ، بی حسی یا ضعف در اندام ها از مهم ترین علائم بیرون زدگی دیسک کمر هستند.
در صورتی که درد علاوه بر کمر به پاها نیز منتشر می شود ، یا اگر شما همچنین بی حسی ، گزگز یا ضعف دارید ، باید هرچه سریع تر به پزشک و متخصص فیزیوتراپی مراجعه کنید.
علائم بیرون زدگی دیسک کمر
- احساس درد و ناراحتی در کمر
- التهاب در ناحیه دیسک بیرون زده
- انتشار درد به اندام های تحتانی و اختلال در عملکرد آن ها
- تشدید درد با حرکت و یا حتی عطسه و سرفه
- ضعف و بی حسی پاها
- سوزن سوزن شدن باسن و پاها
- ضعف عضلات کمر و اندام های تحتانی که سبب اختلال در عملکرد آن ها می شود.
دلایل و عوامل خطر
- فرسودگی تدریجی دیسک ها در روند افزایش سن مهم ترین عامل خطر بیرون زدگی دیسک کمر است به همین دلیل شیوع این عارضه در افراد میانسال و سالمند بیش از سایر افراد است ، با افزایش سن و کاهش رطوبت دیسک ها ، از انعطاف پذیری دیسک ها نیز کم شده و دیسک ها آسیب پذیر می شوند و خطر بروز مشکلات این چنینی افزایش پیدا می کند.
- بلند کردن اجسام سنگین به شیوه نادرست فشار سنگینی به ستون فقرات وارد کرده و خطر این آسیب را افزایش می دهد.
- وارد شدن ضربه شدید و ناگهانی به ستون فقرات
- وارد شدن فشار بیش از حد به ستون فقرات به دلایل شغلی یا ورزشی مانند ورزشکاران رشته وزنه برداری
- اضافه وزن نیز فشار زیادی به ستون فقرات وارد کرده و خطر بیرون زدگی دیسک ها را افزایش می دهد.
- بارداری نیز سبب وارد شدن فشار زیادی به ستون مهره ها شده و خطر بروز این آسیب را افزایش می دهد.
کلمات مرتبط :